Creativiteit is wat mij drijft, en mij laat drijven. In de woeste zee van prikkels werd tekenen mijn veilige haven. Tekenen is mijn vorm van betekenen. Zo geef ik betekenis aan mijn ervaringen en vragen in het leven.

Door mijn gevoelige ziel ervaar ik de wereld intenser dan gemiddeld. Dit zorgt voor veel obstakels in het leven, maar hierin schuilt ook mijn kracht. Ik doe niet gevoelig, ik BEN gevoelig. En sinds ik dat accepteer, ervaar ik ook de mooie aspecten van mijn gevoeligheid. In mijn proces van zelfacceptatie is mijn creativiteit heel belangrijk voor mij. Het is mijn uitlaatklep, voor mijn obstakels en emoties, maar ook voor mijn spirituele en filosofische bevindingen. Als diepe voeler en denker bevind ik mij liever in hogere sferen, maar ik heb ook iets moois te brengen hier op aarde. In mijn illustraties visualiseer ik beide kanten van mijn gevoeligheid.

Mijn potlood werd mijn steun en toeverlaat in een voor mij chaotische wereld, en zo ontstond mijn symbolische handschrift. Want als de kaders eenmaal staan, ben ik vrij om daarbinnen los te gaan. Mijn brein is nogal druk en associatief. Het springt van de hak op de tak en kan verzanden in details. Maar het is ook creatief. Beelden vloeien over in andere beelden, en woorden worden nieuwe woorden. Deze associaties vormen mijn unieke kijk op de wereld, en vormen mijn (beeld)taal.

Ik ben gefascineerd door het samenspel tussen beeld en taal. Zo zoek ik als illustrator naar de spanning tussen kijken en lezen. En maak ik al balancerend tussen beeld en taal, illustraties om te lezen.

In 2014 begon ik aan de studie ‘illustration’ aan de HKU, maar tijdens het afstudeerproces kwamen mijn wensen niet overeen met die vanuit de opleiding. Ik koos voor mezelf en besloot te stoppen met de studie, maar niet met illustreren. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat ik mijn eigen weg vind in de (creatieve) wereld, ook zonder diploma.


Ik leef toegewijd
aan mijn plicht
en verspreid
mijn liefde en lichtContact:
email: irisfafieanie@gmail.com
︎  ︎  ︎

Ik ontdekte dat ik het best gefocust ben wanneer ik fysiek beweeg. Dus sinds ik kan fietsen terwijl ik tekenen, stromen mijn ideeën in overvloed.

Opleiding en cursussen
2019:
Workshop papier maken op Japanse wijze, Hoorn
Infographic Conference 2019, Amersfoort
Workshop Graphic Journalism, Utrecht
Graphic Novel weekend, Utrecht
Oktober 2018 - Januari 2019:
Stage bij het Huis van Betekenis, Utrecht
2014-2019:
Bachelor Illustration HKU, Utrecht (niet afgerond)
2013-2014:
Portfoliocursus Willem de Kooning Academie, Rotterdam
Oriëntatiecursus Willem de Kooning Academie, Rotterdam
2012-2013:
Oriëntatiejaar Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam